telit.etf.rs

Zgrada Elektrotehničkog fakulteta

Elektrotehnički fakultet je smešten u Zgradi tehničkih fakulteta, zajedno sa Arhitektonskim i Građevinskim fakultetom. ETF koristi deo suterena, celo prizemlje i deo potkrovlja. Pored ove zgrade, prostorije ETF-a se nalaze u paviljonima između Zgrade tehničkih fakulteta i zgrade Mašinskog fakulteta. Takođe, ETF ima svoje prostorije i u Zavodu za fiziku, koji se nalazi pored Zgrade tehničkih fakulteta, kao i na Rudarsko-geološkom fakultetu, gde se nalaze laboratorije katedri za Automatiku i Mikroelektroniku i tehničku fiziku.

Zgrada Tehničkih fakulteta je delo arhitekata Branka Tanazevića i Nikole Nestorovića. Projektovana je i podignuta namenski, za smeštaj tehničkih fakulteta i tu funkciju obavlja i danas. Objekat dele Arhitektonski, Građevinski i Elektrotehnički fakultet. Zgrada je završena 1931. godine i posle Drugog svetskog rata na levom krilu je dozidan još
jedan sprat po projektu arhitekte Mihaila Radovanovića. Sama građevina je monumentalna, samostojeća, sa razuđenom osnovom i četiri atrijuma, kao i nekoliko sala za predavanja. Zgrada je projektovana i izvedena u duhu klasicizma to jest akademizma. Najinteresantnija je fasada ka Bulevaru kralja Aleksandra. Reljefe i skulpture po fasadi su dela akademskih vajara Ilije Kolarevića i Ivana Lučeva, a tvorac ornamentalne arhitektonske plastike je Bedrih Zeleni.

Objekat je spomenik kulture.

Galerija

Lokacija