telit.etf.rs

Audio sistem opere i teatra „Madlenijanum“

U saradnji sa kompanijama AVC-PRO i Studiom Berar, projektanti laboratorije za akustiku učestvovali su u projektovanju i finalnim podešavanjima audio sistema opere i teatra „Madlenijanum“.

Audio sistem Velike sale dimenzionisan je za kvalitetnu reprodukciju muzičke matrice za baletske predstave, kao i za ozvučavanje muzičko-scenskih programa (mjuzikl, pozorišne predstave i slične forme). U tom smislu, predviđeno je da sistem za ozvučavanje omogući ostvarivanje potrebne dinamike zvuka koja odgovara i najzahtevnijim muzičkim sadržajima uz obezbeđenje svih neophodnih funkcija za dizajn zvuka u klasičnim pozorišnim predstavama (reprodukcija „muzičkih kulisa“, efekata i dr.).

Madlenijanum 1
Madlenijanum 13
Madlenijanum 12
Madlenijanum 11
Madlenijanum 10
Madlenijanum 9
Madlenijanum 8
Madlenijanum 6
Madlenijanum 5
Madlenijanum 4

Na pozornici i u orkestarskoj jami ugrađeni su odgovarajući ormarići za priključenje 48 mikrofona, kao i dve antene za mikrofonski splitter sa 8 UHF diversity prijemnika bežičnih mikrofona. U mikrofonskom fundusu je preko 40 različitih tipova kondenzatorskih i dinamičkih mikrofona sa odgovarajućim priborom, a u sastavu bežičnih mikrofonskih kompleta je 8 ručnih predajnika sa dinamičkim kapislama i 8 beltpack predajnika sa kondenzatorskim lavalier mikrofonima.

Za pokrivanje gledališta predviđeni su portalni zvučnički sistemi ukupne nazivne snage 12 kW i centralna zvučnička  skupina iznad pozornice sa front fill zvučničkim sistemima u ogradi orkestarske jame ukupne nazivne snage 2 KW . Na pozornici je predviđeno šest fiksnih i četiri prenosna zvučnička sistema za efekte i scenski monitoring ukupne nazivne snage 6 kW, a za potrebe efekata u sali predviđeno je deset surround zvučkih sistema ukupne nazivne snage 2,2 kW. U sastavu svake od portalnih zvučničkih skupina ugrađena su četiri 3-way/3-amp zvučnička sistema i dva subwoofer-a od 18” (slika br. 4), koji se pobuđuju sa odgovarajućim zasebnim pojačavačima snage uz optimalnu ekvolizaciju preko digitalnih zvučničkih procesora, tako da je ostvaren vrhunski kvalitet reprodukcije tonskih zapisa, a uz primenu odgovarajućih mikrofona i kvalitetna realizacija live performance-a.

Madlenijanum 3Madlenijanum 4

Pošto su pojačavači snage sa pratećom opremom dislocirani u odnosu na režiju tona i nalaze se u tzv. pojačavačkom odeljenju ispod pozornice , po prvi put je u jednom beogradskom scenskom prostoru, a verovatno i u širem regionu, primenjena računarska kontrola pojačavača snage i digitalnih procesora za portalne zvučničke sisteme. Na taj način je preko PC računara u režiji tona omogućeno praćenje svih neophodnih parametara pojačavača snage uz korekciju set-up-a digitalnih zvučničkih procesora zavisno od vrste programa.

Madlenijanum 5U režiji tona, smeštenoj iznad svečane lože Velike sale, pored 32-kanalnog analognog audio miksera – 24 mic/lin i 8 stereo ulaza (slika br. 6) predviđeno je i više uređaja za snimanje i reprodukciju zvuka u različitim formatima – CD, MD, DAT i PC-WAV, kao i više uređaja za obradu zvuka i efekte (slika br. 7). Za potrebe live performance-a predviđeno je i izdvojeno priključno mesto za prenosni audio mikser u desnoj loži partera, pri čemu se za ovu namenu planira nabavka odgovarajućeg live digitalnog audio miksera.

Madlenijanum 6

Projektom je obezbeđena i adekvatna međusobna funkcionalna veza sa ostalim bliskim tehnološkim sistemima u ovim prostorima kao što je: sistem za TV snimanja, signalnokomunikacioni sistem, sistem simultanog prevođenja i sl.

Ugrađeni su uređaji poznatih svetskih proizvođača koji u potpunosti zadovoljavajui vrhunske tehničke standarde u oblasti ozvučavanja i tonskog snimanja, kao što su:
• audio mikser SOUNDCRAFT K3 Theatre FX,
• uređaji za snimanje i reprodukciju SONY, TASCAM, MARANTZ i HHB,
• uređaji za obradu zvuka i efekte BSS, DBX i LEXICON,
• portalni zvučnički sistemi 4x (JBL AM-6315 + JBL AM-6200 + JBL AL-6115 + JBL ASB-6118),
• centralna zvučnička skupina 2x JBL AM-6215,
• zvučnički sistemi za efekte na pozornici 6x JBL AM-6215,
• monitorski zvučnički sistemi na pozornici 4x JBL SRX-712M,
• surround zvučnički sistemi u sali 8x JBL 8340,
• pojačavači snage sa IQ-PIPLITE kontrolnim modulima 3x CROWN CTS-600, 9x CROWN
CTS-1200, 4x CROWN CTS-3000,
• digitalni zvučnički procesori 2x DBX 480 i 3x DBX 220i,
• mikrofoni SHURE SM, BETA i KSM Series, AKG C-Series i dr.
Sve projektovane instalacije su izvedene prema najvišim profesionalnim standardima u domenu zaštite od smetnji i drugih spoljašnjih uticaja sa primenom SOMMER kablova, a terminiranje je izvršeno sa SWITCHCRAFT konektorima ugrađenim u odgovarajuće namenski pravljene priključne ormariće.

Oznake

Podeli sa prijateljima

Povezani članci

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Login

Prijava na mailing liste